Jucarii

Tradiții și obiceiuri de Paște

      Vopsirea ouălor de Paște

Tradiția împodobirii ouălor de toate felurile este o tradiție veche. Este ușor de înțeles de ce ouăle reprezintă renașterea și viața, așa că asocierea lor cu primăvara și cu o nouă viață nu este prea dificilă.

Când au venit creștinii, probabil că au încorporat tradiția în sărbătorile lor. Potrivit unor legende, Maria a adus ouă cu ea la răstignirea lui Isus, iar sângele din rănile lui a căzut pe ouă, colorându-le în roșu. Un altul ne spune că Maria Magdalena a adus un coș cu ouă fierte pentru a le împărți cu alte femei la mormântul lui Isus la trei zile după moartea sa. Când au rostogolit piatra și au găsit mormântul gol, ouăle au devenit roșii.

      Iepurașul de Paste

La prima vedere, este greu de imaginat ce legătură are un iepure uriaș cu orice tip de sărbătoare religioasă. Dar, potrivit Time, tradiția datează de la păgâni. Ei au celebrat o zeiță a fertilității pe nume Eostre – și vă puteți aminti că fertilitatea este exact trăsătura pentru care iepurii sunt cei mai faimoși. Se crede că imigranții germani și-au adus tradiția unui iepure de ouat numit Osterhase în SUA în anii 1700. Tradiția Iepurașului de Paște a apărut în țările germanice și are la bază o legendă. Se spune că o femeie care era prea săracă pentru a oferi ciocolată copiilor ei a încondeiat ouă, pe care le-a ascuns în grădină. Copiii ei au văzut un iepure în curte și, fugind către el, au descoperit ouăle și au crezut că acestea au fost lăsate de iepuraș. Începând din acel moment, copiii pregătesc un culcuș iepurelui pe care îl așază în grădină și apoi așteaptă darurile sale. 

       Ciocolatele cu Iepurași

Acum că știm de ce Paștele este asociat cu iepurii,  ciocolatele in forma de iepuras au de fapt sens. Dar de ce sunt atât de multe dintre ele goale în interior? După cum se dovedește, nu este doar pentru a-i obișnui pe copii cu dezamăgirea la o vârstă fragedă. Potrivit R.M. Compania Palmer, unul dintre cei mai vechi producători de iepurași de ciocolată din SUA, interiorul gol este într-adevăr doar în considerarea dinților tăi. „Dacă ai avea un iepuraș de dimensiuni mai mari și ar fi ciocolată solidă, ar fi ca o cărămidă; ți-ai rupe dinții”, a declarat Mark Schlott, vicepreședinte executiv pentru operațiuni, pentru Smithsonian în 2010.

        Hainele noi

Există o veche superstiție că a purta haine noi de Paște înseamnă noroc pentru restul anului. Ai putea spune că are ceva de-a face cu renașterea și reînnoirea, dar în mare parte, sună ca un scop pentru a merge la cumpărături. 

      Ciocnirea ouălor

Cunoscută și sub denumirea de baterea ouălor sau ciocănirea ouălor, acest obicei este un sport în care doi concurenți își lovesc capetele ascuțite ale ouălor unul împotriva celuilalt pentru a vedea care crapă și care „supraviețuiește”. Se pare că jocul are rădăcini în Europa medievală.

     Cadouri de Paște

Tradiția de a dărui cadouri de Paște este relativ recentă, însă istoria cadourilor este lungă, obiceiul datând din cele mai îndepărtate timpuri. 

În cultura occidentală, obiceiul de a oferi cadouri își are originea în creștinism, câteva relatări fiind oferite și în Biblie. Dintre toate, cel mai cunoscut este exemplul celor trei magi care au călătorit în Betleem pentru a-i oferi cadouri pruncului Iisus.

În prezent, cadoul reprezintă cel mai frumos și ușor mod de a împărtăși fericirea cu cei dragi. 

Sofia Concept îti propune un cadou perfect de oferit pentru cei mici: 

 

   

Articole Similare

Lasă un răspuns